Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Зоран Перовић и његове греде
Pon Nov 11, 2013 10:39 pm od Admin

» Састанак Социјалистичке омладине Србије
Pon Nov 11, 2013 10:22 pm od Admin

» NIŠ POSTAJE GRAD ZDRAVLJA
Pon Nov 11, 2013 10:19 pm od Admin

» Predsedništvo SPS o rekonstrukciji
Sre Jul 17, 2013 10:33 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković 16.07.2013
Sre Jul 17, 2013 9:50 pm od Admin

» 23-I RODJENDAN RODJENDAN SPS
Sre Jul 17, 2013 9:47 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković
Uto Jul 16, 2013 5:59 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković |SPS 12.06.2013
Uto Jul 16, 2013 5:57 pm od Admin

» Не само на персоналним решењи
Uto Jul 16, 2013 5:52 pm od Admin

»  ниjе било речи о промени премиjера
Uto Jul 16, 2013 5:50 pm od Admin

» POCETAK REKONSTRUKCIJE DOMA KULTURE U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 5:24 pm od Admin

» Pomozimo Filićima sa Kosmeta da sagrade krov nad glavom!
Uto Jul 16, 2013 2:28 am od Admin

» NOVO RUKOVODSTVO U FK MORAVA
Uto Jul 16, 2013 2:23 am od Admin

» sto da ne bend
Uto Jul 16, 2013 2:21 am od Admin

» Ђукић Реконструкциjа ниjе неприjатна
Uto Jul 16, 2013 2:18 am od Admin

» Pijte vodu na prazan želudac
Uto Jul 16, 2013 2:15 am od Admin

» USKORO REKONSTRUKCIJA DOMA U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 1:27 am od Admin

» Adaptacija prostorija MESNE ZAJEDNICE MOJSINJE
Uto Jul 16, 2013 1:20 am od Admin

» Polaganje venca palim borcima i zrtvama fasizma u Mojsinju
Uto Jul 16, 2013 1:17 am od Admin

» Adaptacija i drue prostorije KUD-a
Uto Jul 16, 2013 1:10 am od Admin

Affiliates
free forum

Čardak ni na nebu ni na zemlji

Ići dole

Čardak ni na nebu ni na zemlji

Počalji  Admin taj Sre Nov 26, 2008 8:19 pm

Bio jedan car, pa imao tri sina i jednu kćer, koju je u kavezu hranio i čuvao kao oči u glavi. Kad devojka odraste, jedno veče zamoli se ocu svome da joj dopusti, da izađe s braćom malo pred dvore u šetnju; i otac joj dopusti. Ali tek što iziđe pred dvor, u jedan mah dolete iz neba zmaj, ščepa devojku između braće i odnese je u oblake. Braća otrče brže-bolje ocu i kažu mu šta je bilo, i reknu da bi rado svoju sestru potražili. Otac im dopusti da idu da je traže i da im svakome po konja i ostalo što treba za put; i tako oni otidu.

Po dugome putovanju naiđu na jedan čardak, koji niti je na nebu niti na zemlji. Došavši ondje pomisle da neće u onome čardaku biti njihova sestra, pa se odmah stanu dogovarati kako bi se u nj popeli. I poslije dugoga promišljanja i dogovaranja, dogovore se da jedan od njih svoga konja zakolje i od kože konjske skroje oputu; pa pritvrdivši jedan kraj od nje za strijelu, da puste odozdo strijelu iz luka da se dobro za čardak prihvati, kako bi se uz nju popeti mogli.

Mlađa dva brata reknu starijemu da on svoga konja zakolje, ali on ne htjede. Onda najmlađi zakolje svoga, od kože njegove skroji oputu, jedan kraj od nje veže za strijelu pak je pusti iz luka u čardak. Kad dođe da se penje uz oputu, opet najstariji i srednji ne htednu se peti, nego se popne najmlađi. Popevši se gore, stane ići iz jedne sobe u drugu, i tako naiđe na jednu sobu u kojoj vidi svoju sestru gdje sedi, a zmaj joj metnuo svoju glavu u krilo i spava. Ona kad vide brata svojega, uplaši se i počne ga tiho moliti da bježi dok se nije zmaj probudio. Ali on ne htjedne, već uzme buzdovan, pa razmahne njime i udari zmaja u glavu. A zmaj se iza sna maši rukom na ono mjesto gdje ga je on udario, pa reče djevojci:

– A ovde me nešto ujede.

Kad on to rekne, a carev ga sin još jednom udari u glavu, a zmaj opet reče djevojci:

– Opet me nešto ovdje ujede.

Kad on treći put zamahnu da ga udari, onda mu sestra rukom pokaže da udari u život, i on udari onamo. I kako ga udari, zmaj ostane na mjestu mrtav, a careva ga kći sturi s krila, pa pritrča bratu svome, te se s njime poljubi. Pa uzevši ga za ruku stane ga voditi kroz sve sobe.

Najprije ga uvede u jednu sobu u kojoj je bio jedan vran konj za jaslama privezan sa cijelim takumom od čistoga srebra. Potom ga odvede u drugu sobu, u kojoj je za jaslama stajao konj s takumom od suhoga zlata. Najposlije ga odvede u treću sobu gdje je za jaslama bio krilatast konj i na njemu takum dragim kamenjem okićen. Kad prođe te sobe, onda ga sestra odvede u jednu sobu u kojoj je devojka jedna sjedila za zlatnim đerđefom i zlatnom žicom vezla. Iz te sobe odvede ga u drugu u kojoj je druga djevojka zlatne žice ispredala. A najposlije uvede ga u jednu sobu u kojoj je treća djevojka biser nizala, a pred njom na zlatnoj tepsiji, od zlata kvočka s pilićima biser kljucala. Sve ovo obišavši i vidjevši vrati se natrag na zemlju. A braća kad ga vide, umalo ih groznica ne uhvati. Potom najmlađi brat spusti najprije sestru svoju braći, pa onda sve tri djevojke, svaku s njezinim radom, jednu za drugom; spuštajući djevojke braći, svaku je namjenjivao čija će koja biti. A kad spusti treću, i to onu s kvočkom i pilićima, on nju za sebe namijeni.

Braća njegova zavideći mu što je on bio junak te je sestru našao i izbavio, preseku oputu da on ne bi mogao sići. Onda nađu u polju jedno čobanče kod ovaca i preobuku ga i mjesto brata svoga ocu povedu, a sestri svojoj i djevojkama oštro zaprijete da nikome ne kazuju šta su oni učinili.

Poslije nekog vremena dozna najmlađi brat na čardaku da se braća njegova i ono čobanče onijem djevojkama žene. Onaj isti dan u koji se najstariji brat vjenčao, on uzjaše na vranca pa baš kad su svatovi iz crkve izlazili, doleti među njih, te svoga brata, mladoženju, udari buzdovanom u leđa da se odmah s konja premetnuo. Onda odleti opet u čardak.

Kad dozna da mu se srednji brat ženi, a on u ono isto vrijeme kad su svatovi iz crkve išli, doleti na đogatu, te i srednjeg brata udari onako da se iz konja premetnuo, pa između svatova opet odleti.

Naposljetku doznavši da se čobanče s njegovom djevojkom ženi, uzjaše na kulaša i odleti u svatove. Baš kad su iz crkve izlazili, mladoženju udari u glavu da je na mjestu mrtav pao. A svatovi onda đipe da ga uhvate, ali on ne htjede ni bježati, nego ostane među njima, pa se pokaže da je on najmlađi carev sin, a ne ono čobanče, i da su ga braća iz zavisti ostavili na onome čardaku u kome je on sestru našao i zmaja ubio. A to sve zasvjedoči i sestra i one djevojke.

Kad car to čuje, on se naljuti na svoja dva sina i otjera ih odmah od sebe, a njega oženi djevojkom koju je sebi izabrao, i ostavi ga nakon sebe da caruje.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 1181
Godina : 34
Location : cacak
Points : 5139
Reputation : 6
Datum upisa : 27.12.2007

Pogledaj profil korisnika http://marko-djokovic.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čardak ni na nebu ni na zemlji

Počalji  IvanB. taj Čet Nov 27, 2008 11:28 am

Zar ti nije bilo lakse da koristis blog za to nego forum? Smile
avatar
IvanB.

Broj poruka : 2
Godina : 33
Location : Belgrade
Job/hobbies : MNGR, IT prg.
Humor : ma kakav bre humor!!!
Points : 3552
Reputation : 0
Datum upisa : 26.11.2008

Pogledaj profil korisnika http://ivanb.co.cc

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu