Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Зоран Перовић и његове греде
Pon Nov 11, 2013 10:39 pm od Admin

» Састанак Социјалистичке омладине Србије
Pon Nov 11, 2013 10:22 pm od Admin

» NIŠ POSTAJE GRAD ZDRAVLJA
Pon Nov 11, 2013 10:19 pm od Admin

» Predsedništvo SPS o rekonstrukciji
Sre Jul 17, 2013 10:33 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković 16.07.2013
Sre Jul 17, 2013 9:50 pm od Admin

» 23-I RODJENDAN RODJENDAN SPS
Sre Jul 17, 2013 9:47 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković
Uto Jul 16, 2013 5:59 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković |SPS 12.06.2013
Uto Jul 16, 2013 5:57 pm od Admin

» Не само на персоналним решењи
Uto Jul 16, 2013 5:52 pm od Admin

»  ниjе било речи о промени премиjера
Uto Jul 16, 2013 5:50 pm od Admin

» POCETAK REKONSTRUKCIJE DOMA KULTURE U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 5:24 pm od Admin

» Pomozimo Filićima sa Kosmeta da sagrade krov nad glavom!
Uto Jul 16, 2013 2:28 am od Admin

» NOVO RUKOVODSTVO U FK MORAVA
Uto Jul 16, 2013 2:23 am od Admin

» sto da ne bend
Uto Jul 16, 2013 2:21 am od Admin

» Ђукић Реконструкциjа ниjе неприjатна
Uto Jul 16, 2013 2:18 am od Admin

» Pijte vodu na prazan želudac
Uto Jul 16, 2013 2:15 am od Admin

» USKORO REKONSTRUKCIJA DOMA U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 1:27 am od Admin

» Adaptacija prostorija MESNE ZAJEDNICE MOJSINJE
Uto Jul 16, 2013 1:20 am od Admin

» Polaganje venca palim borcima i zrtvama fasizma u Mojsinju
Uto Jul 16, 2013 1:17 am od Admin

» Adaptacija i drue prostorije KUD-a
Uto Jul 16, 2013 1:10 am od Admin

Affiliates
free forum

Snežana Bogosavljević-Bošković |SPS 12.06.2013

Ići dole

Snežana Bogosavljević-Bošković |SPS 12.06.2013

Počalji  Admin taj Uto Jul 16, 2013 5:57 pm


Poštovana predsedavajuća, uvaženi gospodine ministre, predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, u predloženom setu izuzetno važnih zakona iz oblasti obrazovanja koji su predmet naše današnje rasprave, smatram da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu zavređuje posebnu pažnju. Ovaj zakon zavređuje posebnu pažnju zbog toga što nam pruža mogućnost da govorimo o našim učenicima i našim studentima koji postižu najbolje rezultate u svom školovanju.

Podrška ovim mladim ljudima, u smislu obezbeđivanja još boljih uslova za obrazovanje i postizanje vrhunskih rezultata, mora biti predmet posebne pažnje našeg društva, posebno danas, kada svi dobri nemaju materijalne uslove da bez podrške države nastave svoje školovanje. U tom smislu smatram da je izuzetno važan kontinuitet u obezbeđivanju stipendija i kredita za one učenike i studente koji postižu najbolje rezultate u svom školovanju.

U situaciji kada se broj korisnika studentskih stipendija iz godine u godinu značajno uvećava, samo u poslednje tri godine broj ovih korisnika je gotovo udvostručen, i kada su sa druge strane budžetska sredstva namenjena za ovu svrhu limitirana, kao logično i jedino moguće i realno rešenje koje se u ovom momentu nameće je rešenje koje Vlada i resorno ministarstvo predlažu kroz ovaj predlog zakon, a predloženo je rešenje da među odličnim studentima ubuduće stipendije dobijaju najbolji. S tim u vezi predlaže se izmena kriterijuma za ostvarivanje prava na korišćenje stipendija. Predložen kriterijum je da se, za ostvarivanje prava na korišćenje studentske stipendije, prosečna ocena sa 8,5 poveća na 9. Tako bi svi studenti koji ispune ovaj poseban uslov stekli pravo na stipendiju, naravno, ukoliko ne koriste druge stipendije i kredite, npr. od lokalnih zajednica, preduzeća itd.

Kako se ovim rešenjem ne menjaju uslovi za ostvarivanje prava na studentski kredit, to se omogućava studentima koji ne steknu pravo na stipendiju da budu korisnici studentskog kredita. Prosečna ocena od najmanje 8,5 bila bi im dovoljan uslov za oslobađanje od obaveze vraćanja korišćenog studentskog kredita. Sa druge strane, izmene ovog zakona mogu biti podsticaj i dodatan stimulans odličnim studentima, da i ubuduće, odnosno u narednim godinama svog školovanja postižu dobre rezultate i da koriste ovaj vid podrške društva.

Pored navedenog, predlog ovog zakona predviđa materijalnu podršku učenicima i studentima koji poseduju izuzetne sposobnosti i sklonosti. To su tzv. stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente. Zakonom su precizno definisani uslovi i postupak za ostvarivanje ovog prava. Takođe treba istaći i naglasiti da predložena rešenja obezbeđuju sigurnost i kontinuitet ove prestižne stipendije u jedinstvenom sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Ovim zakonom, između ostalog, predlaže se ukidanje Republičkog fonda za razvoj naučnog, umetničkog podmlatka, kao posebne budžetske institucije. Predviđeno je da sva prava, obaveze, arhivu i predmete preuzme ministarstvo koje je nadležno za poslove prosvete. Ovo rešenje je razumljivo i opravdano ako se imaju u vidu troškovi funkcionisanja Fonda, organizacione teškoće, kao činjenica da se sredstva za stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente obezbeđuju isključivo iz budžeta Republike Srbije i to sa pozicija Ministarstva prosvete. Ovim se potpuno racionalizuje raspolaganje budžetskih sredstava namenjenih kreditima i stipendijama.

Iz navedenih najznačajnijih rešenja iz ovog predloga zakona, jasno je da se njima izgrađuje i uređuje kompletan sistem materijalne podrške učenicima i studentima, u zavisnosti od njihovog socijalno ekonomskog statusa i postignutog uspeha i to kao pravo na učenički, odnosno studentski kredit i stipendiju i posebno stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente.

Naglašavam da zakonska rešenja omogućavaju da učenike, odnosno studente koji dobije stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente, ovo pravo ostvaruje od treće godine srednje škole do završetka školovanja, odnosno od treće godine studija do završetka studiranja. Važno je istaći da su predloženim izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu obezbeđene i neophodna usaglašavanja sa propisima u oblasti zaštite podataka ličnosti i sa propisima u oblasti visokog obrazovanja.

Polazeći od navedenog, smatram da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu u najboljem interesu naših učenika i naših studenata, da nudi kvalitetna rešenja za problematiku koju tretira i da svakako treba da bude usvojen i dosledno primenjen u praksi. Uz činjenicu da država pored stipendija i kredita najboljim učenicima i studentima pod izuzetno povoljnim uslovima obezbeđuje smeštaj i ishranu u domovima, možemo zaključiti da je obezbeđen celovit i sistematičan pristup učeničkom i studentskom standardu.

Iz svih ovih razloga će poslanička grupa SPS, partije koja se iskreno zalaže za konstantnu i doslednu materijalnu i svaku drugu podršku našoj učeničkoj i studentskoj populaciji, podržati predlog ovog zakona, kao i druge predložene zakone iz oblasti obrazovanja o kojima je Narodna skupština raspravljala na ovom zasedanju. Hvala vam na pažnji.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 1181
Godina : 34
Location : cacak
Points : 5292
Reputation : 6
Datum upisa : 27.12.2007

Pogledaj profil korisnika http://marko-djokovic.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu