Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Зоран Перовић и његове греде
Pon Nov 11, 2013 10:39 pm od Admin

» Састанак Социјалистичке омладине Србије
Pon Nov 11, 2013 10:22 pm od Admin

» NIŠ POSTAJE GRAD ZDRAVLJA
Pon Nov 11, 2013 10:19 pm od Admin

» Predsedništvo SPS o rekonstrukciji
Sre Jul 17, 2013 10:33 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković 16.07.2013
Sre Jul 17, 2013 9:50 pm od Admin

» 23-I RODJENDAN RODJENDAN SPS
Sre Jul 17, 2013 9:47 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković
Uto Jul 16, 2013 5:59 pm od Admin

» Snežana Bogosavljević-Bošković |SPS 12.06.2013
Uto Jul 16, 2013 5:57 pm od Admin

» Не само на персоналним решењи
Uto Jul 16, 2013 5:52 pm od Admin

»  ниjе било речи о промени премиjера
Uto Jul 16, 2013 5:50 pm od Admin

» POCETAK REKONSTRUKCIJE DOMA KULTURE U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 5:24 pm od Admin

» Pomozimo Filićima sa Kosmeta da sagrade krov nad glavom!
Uto Jul 16, 2013 2:28 am od Admin

» NOVO RUKOVODSTVO U FK MORAVA
Uto Jul 16, 2013 2:23 am od Admin

» sto da ne bend
Uto Jul 16, 2013 2:21 am od Admin

» Ђукић Реконструкциjа ниjе неприjатна
Uto Jul 16, 2013 2:18 am od Admin

» Pijte vodu na prazan želudac
Uto Jul 16, 2013 2:15 am od Admin

» USKORO REKONSTRUKCIJA DOMA U MOJSINJU!
Uto Jul 16, 2013 1:27 am od Admin

» Adaptacija prostorija MESNE ZAJEDNICE MOJSINJE
Uto Jul 16, 2013 1:20 am od Admin

» Polaganje venca palim borcima i zrtvama fasizma u Mojsinju
Uto Jul 16, 2013 1:17 am od Admin

» Adaptacija i drue prostorije KUD-a
Uto Jul 16, 2013 1:10 am od Admin

Affiliates
free forum

Snežana Bogosavljević-Bošković

Ići dole

Snežana Bogosavljević-Bošković

Počalji  Admin taj Uto Jul 16, 2013 5:59 pm

Peto vanredno zasedanje (2013), Zajednički jedinstveni pretres o tačkama 10.; 11.; 12. i 13. dnevnog reda (2013)

Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, uvaženi ministre, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama su predlozi zakona o potvrđivanju važnih međudržavnih sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede. U pitanju su tri međudržavna sporazuma koja su potpisana između Vlade RS i Vlade CG, kao i Memorandum o razumevanju za pitanja saradnje u oblasti poljoprivrede između Vlade RS i Republike Turske.

Predstavnici vlada RS i CG potpisali su sporazume o saradnji u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti uslova o hrani kao i hrani za životinje biljnog, mešovitog i kombinovanog porekla. Srbija i Crna Gora su zemlje upućene jedna na drugu, zemlje koje povezuju zajednički interesi za saradnju u najrazličitijim oblastima privrednog, društvenog i kulturnog života. Bliskost, razumevanje i tradicionalna vezanost kako građana tako i privrede, samim tim i poljoprivrede naše dve zemlje u prethodnim godinama učinili su da je Srbija glavni trgovinski partner Crne Gore. Podaci govore da Crna Gora ostvaruje najveći uvoz upravo iz Srbije.

U strukturi uveženih roba dominiraju hrana i poljoprivredni proizvodi, što je značajna komparativna prednost naše zemlje. Istovremeno za Srbiju tržište Crne Gore je veoma važno, pri čemu u robnoj razmeni sa Crnom Gorom mi ostvarujemo suficit. I pored odlične bilateralno-ekonomske saradnje, stručnjaci ocenjuju da i dalje postoje neiskorišćeni ili nedovoljno korišćeni potencijali, odnosno da ima još puno mogućnosti za unapređenje ove saradnje.

U tom smislu, izuzetno je važno i u obostranom je interesu stvaranje neophodnih preduslova koji će ovu saradnju olakšati i učiniti je kvalitetnijoj i efikasnijom. Zbog toga su i potpisani sporazumi o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Crne Gore.

Cilj ovih sporazuma je da se, pre svega, olakša međusobna trgovina i razmena bilja i biljnih proizvoda, da se zaštite teritorije potpisnica sporazuma od unošenja i širenja biljnih bolesti, da se olakša promet životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane za životinje, veterinarskih lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini, da se onemogući unošenje zaraznih bolesti životinja i po zdravlje štetnih proizvoda i hrane životinjskog porekla, da se razvije saradnja u oblasti veterinarstva.

Pored navedenog, jednim od pomenutih sporazuma utvrđeni su i principi o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog, mešovitog i kombinovanog porekla. Polazeći od navedenih ciljeva smatram da se sporazumom u oblasti veterine uređuju važna pitanja, kao što su: veterinarsko-sanitarni uslovi za uvoz i prevoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane za životinje, hrane životinjskog porekla, veterinarskih lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini, razmenjivanje mesečnih izveštaja o stanju zaraznih bolesti, obaveštavanja o pojavi zaraznih bolesti itd.

Ovaj sporazum je značajan i zbog toga što predviđa unapređenje saradnje naših naučnih i stručnih institucija u oblasti zaštite životinja, predviđa pružanje uzajamne pomoći u proizvodnji i nabavci potrebnih sredstava za suzbijanje bolesti i lečenje životinja, kao i saradnju veterinarskih službi i niz drugih zajedničkih aktivnosti koje su u obostranom interesu, a u skladu su sa navedenim ciljevima potpisanog sporazuma.

Sporazum o saradnji između vlada Republike Srbije i Republike Crne Gore u oblasti zdravstvene zaštite bilja, takođe, decidno definiše obaveze potpisnica sporazuma od kojih su najvažnije međusobno obaveštavanje strana o listama i pojavi štetnih organizama, bilja, biljnih proizvoda, obaveštavanja o preduzetim fitosanitarnim merama, o suzbijanju istih, itd. I ovaj sporazum predviđa saradnju u oblasti razmene propisa o zaštiti bilja, razmeni iskustava i naučnih dostignuća u oblasti zaštite bilja, razmene stručnih časopisa, monografija, publikacija iz ove oblasti, itd.

Treći sporazum koji je potpisan između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore odnosi se na međusobno priznavanje i prihvatanje dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje, biljnog, mešovitog i kombinovanog porekla. Ovo je jedan izuzetno važan sporazum, jer se njime uređuju pitanja, kao što su: uslovi uvoza i prevoza pošiljke hrane, priznavanje i prihvatanje dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani na osnovu ovlašćenih i akreditovanih laboratorija, pitanja vezana za dokaze o ispunjenosti propisanih uslova o hrani, zemlji uvoznice i slično. Jasno je da se ovim sporazumom, takođe, želi olakšati međusobna trgovina uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi i životinja.

Smatram da je izuzetno važan i da svakako treba da bude potvrđen i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Republike Turske o saradnji u oblasti poljoprivrede. Njime se uređuju pitanja važna za bilateralnu saradnju Republike Srbije sa Republikom Turskom u oblasti biljne proizvodnje, stočarstva, veterine, zdravlja bilja, sprovođenju zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede u preradi hrane, pakovanju, marketingu itd.

Memorandum predviđa razmenu informacija stručnjaka, rezultata istraživanja studija, obuka, organizovanje seminara, kao i rešavanje eventualnih spornih pitanja.

Polazeći od navedenog, smatram da sporazumi i Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Crne Gore i vlada Republike Srbije i Republike Turske su izuzetno važni, jer doprinose razvoju ukupnih ekonomskih odnosa država potpisnica, saradnji u oblasti poljoprivrede daju pravni okvir, pružaju osnov za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane između država potpisnica, podržavaju i podstiču obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Zbog svega navedenog, smatram da su predloženi sporazumi i Memorandum izuzetno važni i značajni, jer na sveobuhvatan način uređuju pitanja na koja se odnose i istovremeno omogućavaju bolje pozicioniranje Republike Srbije na međunarodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda. Ako se ima u vidu da je poljoprivredna proizvodnja jedan od najznačajnijih razvojnih ciljeva naše zemlje, onda ovi sporazumi svakako još više dobijaju na značaju.

Stoga će poslanička grupa Socijalističke partije Srbije, u danu za glasanje, podržati ratifikaciju ovih sporazuma. Hvala vam na pažnji.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 1181
Godina : 34
Location : cacak
Points : 5292
Reputation : 6
Datum upisa : 27.12.2007

Pogledaj profil korisnika http://marko-djokovic.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu